hovězí roštěná, nebo jiné libové hovězí maso | 600 g | 3000 kJ | |
rajčatové pyré | 1 krabička | 380 kJ | |
cuketa střední | asi 150 g | 120 kJ | |
cherry rajčata | 150 g | 130 kJ | |
olivový olej z pokrutin | 2 lžíce | 900 kJ | |
rýže basmati neloupaná na 4 porce za sucha | 120 g | 1700 kJ | |
1 větší cibule a několik stroužků česneku | | 60 kJ | |
zeleninový bujon, směs bylinkového koření na maso bez glutamátu (kmín, kurkuma, rozmarýn, paprika…), sůl, pepř | | | |
| | ||
celkem 4 porce, 1 porce včetně přílohy má | | asi 1570 kJ | |
| |
Hovězí maso naklepejte, nasolte, potřete olejem, okořeňte a uložte do misky do lednice. Maso můžete nechat odležet přes noc.
Rozpalte pánev a maso zprudka opečte ze všech stran, poté podlejte horkou vodou, přidejte bujon, pasírované rajčata, na větší měsíčky nakrájenou cibuli a česnek, ztlumte oheň a vařte asi 1 hodinu. Pokud je potřeba, průběžně podlévejte horkou vodou.
Po hodině vaření přidejte celá cherry rajčata a na kostky nakrájenou cuketu a provařte další asi půlhodinu.
Maso servírujte s čerstvým zeleninovým salátem nebo porcí rýže.
Basmati neloupaná rýže je velmi bohatá na vlákninu a minerální látky a je také velmi chutná. Oproti loupané (bílé) basmati rýži má mnohem nižší glykemický index a hodí se tak do jídelníčku při redukci váhy mnohem více.
Neloupanou basmati uvaříte do měkka za asi 20 minut a je skutečně měkká!
Dobrou chuť!