Vánoční bramborový salát I.
Suroviny: 700 g brambor uvařených ve slupce, 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě, 250 g jablek, 1-2 lžíce konzervovaného křenu, 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany, 1-2 citróny, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, vařená mrkev na ozdobení
Postup: Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citrónové šťávy a petrželku, promícháme. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.
Vánoční bramborový salát II.
Suroviny: 1 kg předem uvařených brambor, 100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 natvrdo uvařené vejce, 1 cibule, 3-4 sterilované okurky, 2 sterilované kapie, 150 g vařeného uzeného masa nebo šunkového salámu.
Postup: Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám. Vše spojíme majonézou a promícháme. Salát odložíme do chladna proležet.
Majonéza lze buď zcela nahradit nebo alespoň částečně bílým jogurtem. Salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.
Extra odlehčený bramborový salát
Suroviny: 700 g uvařených oloupaných brambor, 1 menší červené jablko, 1 cibule, 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru, sůl, 150 ml teplé vody, vinný nebo jablečný ocet, 2 lžíce oleje, mletý pepř, pažitka
Postup: Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí. Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory. Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.
Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí upustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.
Bramborový salát se zeleninou
Suroviny: 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny, 50 g hrášku, 50 g cibule
2 mladé kedlubny, malá salátová okurka, šálek vody, citrónová šťáva, 1 lžíce oleje, sůl, cukr, pepř, 2 vejce uvařené natvrdo, petrželová nať nebo pažitka
Postup: Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme k nim nahrubo nastrouhanou měkkou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky rozkrájenou okurku a kedlubny. Vše promícháme, zalijeme zálivkou z vody, citrónové šťávy, soli, cukru a oleje, nakonec podle chuti dosolíme a opepříme. Připravený salát posypeme sekanou pažitkou. Zálivka z vody lze nahradit majonézou.
Žloutkový bramborový salát
Suroviny: 750 g brambor, 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka, 2 vejce natvrdo, hořčice. pažitka nebo mladá cibule, sůl
Postup: Žloutky z vajec utřeme s hořčicí, rozředíme jogurtem nebo kyselým mlékem na omáčku, do níž přimícháme jemně nakrájenou pažitku nebo cibulovou nať. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okyselíme a promícháme s připravenou omáčkou. Zdobíme sekaným bílkem.