Cukeráky (nízkorozpočtová večeře)
(pro ty, co už je položilo - jsou to jakože bramboráky z cukety)
Přísady:
cukety - množství nevim, já měl cuketu od maminky ze zahrádky, o velikosti půlročního telete
to by mohlo odpovídat asi třem středním nebo osmi malým (případně asi 16 prťavým)
2 šťastný vejce, čím šťastnější, tím lepší. Nikdo nemá rád smutný placky.
20 dkg eidamu nebo jinýho tvrdýho sýra, ber co je v akci
(kdo chce, může si "vytunit" kouskem slaniny. To já až po vejplatě)
marojánka - pro pocit, že děláte pravý bramboráky
česnek - já dal čtyři stroužky, kdo má problémy se žlučnikem nebo má rád Stmívání, může vynechat
Postup:
Oloupal jsem cuketu (na stránkách paleo, odkud jsem recept ukradnul píšou, že může být i neloupaná. Ale vzhledem k tomu, že moje cuketa připomínala kyj z doby kamenný jsem to neriskoval.) Nastrouhal jsem jí na jemno a prosolil. Z cukety začnou lízt poťánky, o to jde. V receptu byl velkej důraz na to, že je potřeba pořádně vymačkat vodu a doporučovali mačkat přes bavlněnou látku.
Já mačkal v ruce, ale pořád to nebylo ono. Tak jsem vzal tričko (čistý!) a mačkal v něm. Až při poslední várce mi došlo, že taky existujou utěrky, ale co už. Že je hmota správně vymačkaná zjistíte podle křečový žíle na čele, ta do hodiny mizí. Kdyby se vám po vymáčkání veškerý vody chtělo ze zbývajícího množství brečet, tak v pohodě. Je to oprávněný.
Měl jsem na začátku plnou velkou mísu a říkal si, jooo pane, to mám tak na čtyři dny. Po vymačkání vám zbyde něco na dně hmota připomínající rozstříhanej zátěžovej koberec, to je to co potřebujete.
No a pak už se přidají jen (doposud) šťastný vejce, nastrouhanej sýr (pro ty z vás za vodou slaninu), česnek. Osolíte, opepříte a omarojánkujete.
Placky jsem dělal na pánvi na oleji. Asi můžete i sádlo, ale toho já mám dost vlastního, takže si nechci přidávat. Jdou i do trouby, ale ta mi peče podle nálady a dnes asi vstala levým roštem, takže jsem jí nechal být.
Při smažení nechte první stranu pořádně "chytnout", ať se vám to nerozpadne. Navíc lehce připálený je prej na krásu, takže já to nechal zčernat na uhel. Po otočení druhou stranu nechte kratši dobu, ať je tam alespoň minimum tý zelený vidět. (Případně použijte zelený potravinářský barvivo.)
Ubrouskem odsajte tuk. Já použil toaleťák (čistej!), kdo má parfumovanej - nedoporučuju.
No a to je vše. K tomu si udělejte třeba nějakou směs s masem. Já to dám jen s kysaným zelím, protože ho mám rád. Sice se pak v noci nepřikreju, protože je deka u stropu, ale tak to mám nejradši.
Brou