Ano, mluvíme o běžné pampelišce.
Čaj z pampelišky působí na rakovinové buňky tak silně, že se už po dvou dnech začínají rozpadat. Zároveň ale nemá žádné škodlivé účinky na buňky zdravé. Tato rostlinka je ale i přes svou širokou medicínskou využitelnost často zanedbávaná. Jediné, co pro její získání musíme udělat je její nasbírání z čistých míst. Tam, kde neleží příliš blízko cesty.
Naše moudré maminky a babičky dělali z pampeliškových květů sirup, protože znali jejich léčivé účinky. Co však ještě nevěděli je fakt, že tyto květy mohou pomoci i pacientům s rakovinou.
Kořen silnější jako chemoterapie
Vědci objevili, že kořínek pampelišky je při ničení rakovinových buněk účinnější jako chemoterapie. Dokáže totiž kompletně usmrtit rakovinové buňky bez toho, aniž by poškodila ty zdravé.
Kromě protirakovinových účinků má pampeliška i následující vlastnosti:
- Pomáhá při alergiích
- Snižuje krevní cholesterol
- Vylučování žluči
- Detoxikace jater
- Močopudné
Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako například B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V jedné misce s 55 gramy pampeliškových listů najdete až na 535 % potřebné denní dávky vitamínů K a 112 % vitamínu A. To všechno se o pampeliškách ví celé roky.
Zázračný pampeliškový čaj
Výzkum provedený na kanadské univerzitě ve Windsore dal naděj i onkologickým pacientům. Zjistil, že kořeny pampelišky efektivně zabíjí rakovinové buňky a zároveň nemá žádné vedlejší účinky.
Čaj z pampelišky má poměrně rychlý účinek. Už v průběhu 48 hodin po prvním užití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kůra kořínkem pampelišky umí odstranit většinu nádorů. Kvůli těmto neočekávaným výsledkům byly vědeckému týmu přiděleny další prostředky na pokračování výzkumu.
John di Carlo, 72 letý onkologický pacient, podstoupil intenzivní léčbu agresivní chemoterapií. Po jejím neúspěchu ho lékaři poslali domů umřít v okruhu svých nejbližších. Jako poslední možnost se rozhodl pro léčbu pomocí čaje z pampeliškového kořene. Jen o 4 měsíce později byl tento muž v remisi (ústupu rakoviny).
Jak připravit pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj se připravuje obvykle ze sušeného mletého kořene. Použít ale můžete i na jemno nakrájený čerstvý kořen. Přibližně 1 až 2 čajové lžičky kořene (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dcl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut.
Čaj pijte 2 až 3 krát denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců. Některé zdroje uvádějí, že i listy pampelišky mají určité protirakovinné účinky. Pro přípravu čaje proto můžete zvážit použití směsi kořene a listů.
Prevence rakoviny podle Dr. Mercolu
Pampelišku, jako účinnou prevenci rakoviny, zdůrazňuje na své stránce v tomto článku i známý americký lékař Dr. Mercola. Kromě ní, jako další výbornou věc na prevenci rakoviny (a zvláště rakoviny prsu), doporučuje v dalším článku superpotravinu spirulina. Důležité při ní však je, aby byla pěstována v čistém a na nutričně látky bohatém médiu, jakým je například vulkanické podlaží. Výše zmíněný odkaz uvedené kritérium splňuje.