Chilli kuskus jako příloha
| celozrnný kuskus | 250 g | 3 625 kJ |
| máslo nebo olivový olej | 50 g | 1 500 kJ |
| rozinky propláchnuté vřící vodou, abychom se zbavili síry | 50 g | 640 kJ |
| dlouhé červené chilli papričky nadrobno nakrájené | 1 - 2 | 90 kJ |
| zeleninový bujon bez glutamátu | 400 ml | |
| mletý kmín | 2 lžičky | |
| sladká paprika | 1 lžička | |
| koriandr na drobno nasekaný | 1 hrst | |
| máta na drobno nasekaná | 1 hrst | |
| štáva z limetek | 2 kusy | |
| celkem cca 6 porcí, z toho jedná porce má | 980 kJ |
V hrnci rozpusťte polovinu másla, vložte rozinky, kuskus, osolte a zalejte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte 10 minut stát.
Mezitím si v pánvi rozehřejte zbytek másla a přidejte do něj papriku a kmín. Za stálého míchání zahřívejte 2 – 3 minuty, dokud nezačne koření vonět a uvidíte změnu barvy. Přidejte posekané chilli papričky, krátce orestujte a smíchejte s kuskusem.
Kuskus je svým složením velmi podobný těstovinám. Celozrnný kuskus je připravován z celých pšeničných zrn a je tedy mnohem bohatější na vlákninu a minerální látky než kuskus bílý. Kalorickou hodnotu mají obě varianty kuskusu asi stejnou.
Kuskus je pšeničného původu, obsahuje tedy lepek. Hodí se jako příloha masitých i zeleninových pokrmů.
Při redukční dietě jej zařazujte spíše k obědu než k večeři.
Dobrou chuť!