Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

Anketa

Která současná politická strana by od vás dostal hlas u voleb?

Celkem hlasů:
5265
Hlasování začalo:
21. 7. 2020
Hlasování končí:
neomezeno

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Váš nejoblíbenější politik od Sametové revoluce?

Kdo, nebo co nás v současnosti nejvíc ohrožuje?

Co si myslíte o současné vlně imigrace?

Návštěvnost

Návštěvnost:

Počítadlo přístupů

Panoramatické Foto

Panoramatické fotografie

      Prodejna v Chebu-zrušena v březnu 2011Prodejna Sokolov

Prodejna SokolovProdejna v Chebu

Prodejna Sokolov

Facebook

Azbestu na Facebooku

Aktuální počasí

Počasí dnes:

20. 4. 2024

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo slabý déšť. Denní teploty 7 až 11°C. Noční teploty 4 až 0°C.

Přehrát/ZastavitDalší

Svátek

Dnes je 20.4.2024

Svátek má Marcela

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den svobody tisku

Zítra má svátek Alexandra

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Navigace

Obsah

Před pěti lety jsme ji neznali, dnes je nejprodávanější rybou v Česku. Jméno: pangasius. Země původu: Vietnam, delta řeky Mekong. Rozšíření: prodává se ve 107 zemích světa.

Díky jemnému bílému nebo lehce narůžovělému masu bez typického rybího pachu a drobných kostí se tato ryba prosadila v jídelníčcích mnoha zemí. A chutná i těm, kteří ryby jinak odmítají. Na druhou stranu se objevují obavy, zda nemůže pangasius poškodit zdraví. Pochází totiž výhradně z intenzivních chovů v jihovýchodní Asii.

Jak obstály testované ryby

Výsledky testu najdete zde

"Ryby se tam chovají v děsivých podmínkách. Koupou je v dezinfekci, aby je ve stísněném prostoru ochránili proti plísním a parazitům," bojí se někteří.

To byl také důvod, proč jsme se rozhodli prověřit, jak je na tom pangasius, jejž si kupujeme v obchodech. Ve Státním veterinárním ústavu v Praze jsme nechali analyzovat dvanáct vzorků z obchodní sítě. Výsledek? Po malachitové zeleni ani stopy.

Jen do akvária

Malachitovou zeleň znají dobře chovatelé akvarijních ryb, je to nejlepší prostředek proti parazitům a plísním. Látka je však karcinogenní, proto se nesmí používat při chovu ryb určených k jídlu. Bohužel za ni neexistuje žádná náhrada, která by dokázala působit stejně účinně (a stejně levně). Takže se v některých zemích používá dál a občas uvázne v sítích veterinárních kontrol.

"Naposledy jsme se s ní setkali v červnu u pstruhů ze Slovenska a ty jsme vrátili zpět dodavateli,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Každou zásilku ryb ze zahraničí však veterináři neprověřují.

"Dovozce musí potvrdit, že jsou ryby v pořádku, a my to prověřujeme namátkovými kontrolami. U pangasia jsme doposud malachitovou zeleň ani jednou neobjevili.“

Chutná jako kuře

Pangasius nahradil v mrazničkách mnohých českých domácností kdysi oblíbené "kostky" neurčitého filé. Češi mu dokonce dávají přednost před tradičním domácím kaprem.

"Má bílé maso, a to mají Češi rádi. Nejsou v něm kosti. Když ho vaříte, tak vůbec nesmrdí. A pak – je to levná ryba," vysvětluje nákupčí ryb společnosti Makro Bernard Schaut čtyři důvody oblíbenosti. On sám osobně dává přednost jiným rybám, pangasia přirovnává ke kuřeti.

"Není špatný, ale jsou lepší ryby. Za tuhle cenu kolem sto třiceti korun bych si vybral tresku tmavou, má víc chuť moře. Ale to je tím, že pocházím z Belgie a my jíme spíš lovené ryby."

Nová hvězda mezi rybami

Pangasius se v posledních letech stal hvězdou nejen v Česku, ale po celém světě. Hvězdnou kariéru nastartoval zhruba před deseti lety, kdy se začal z Vietnamu vyvážet. Všude, kam se dostal, si velmi rychle získal popularitu. Ale zároveň se objevily první pochyby.

Na začátku roku 2005 zachytila veterinární kontrola EU v rybách z Vietnamu malachitovou zeleň, zhruba ve stejnou dobu ji našli i v Kanadě a USA a vietnamští producenti poprvé uslyšeli výraz „kontaminace“. Do té doby zřejmě ani netušili, že by malachitová zeleň mohla škodit zdraví. V Asii, jak známo, téměř neexistují standardy pro potravinářskou výrobu.

Producenti ryb si uvědomili, že by přišli o významný zdroj zisku, a začali se učit – hlavně od francouzských expertů – jak zacházet s rybami, aby se na stůl dostaly v bezchybné kvalitě. Od té doby se situace stále zlepšuje. Svědčí o tom i záznamy v evropské databázi zdravotně závadných potravin RASFF – zatímco v roce 2005 bylo hlášeno 50 případů, v roce 2007 už jen devět a loni dva.

Petr Hahn

Ahoj-vítej na mých webových stránkách.

Krátce se představím a víc si o mně přečteš na webu v životopisu.

Jmenuju se Petr (to je údajně skála) Hahn (to je určitě německy kohout), ale vlastně všichni, kdo mne znají mi říkají – Azbest. To je přezdívka, kterou jsem dostal někdy kolem r. 1985 na vandru.

Z rubrik na webu vyplývá, že mne baví muzika, příroda, cestování, rybařina (hlavně momentálně feederové závody od r.2004), vodáctví, poezie, psaní, a některé další věci, na které se možná časem i zde dostane.

Mám osobní problém při kontaktu s blbostí, hajzlovstvím, levičáctvím (i když s politikou tak nějak komplet), nespolehlivostí, lhaním, ……bohužel se s tím vším dnes a denně setkávám a občas mi nedá to nekomentovat, nebo si z toho aspoň dělat srandu.

Některé texty, které uznám za zajímavé, vtipné, nebo jinak přínosné otiskuju i od jiných autorů-někdy i z anonymních přeposílek.

Jsem tvor společenský, ale nějak nemám kliku, takže žiju sám.

Stránky už běžely víc než rok na jiném redakčním systému, ale tyhle mi vyhovují více a taky se mi víc líbí.

Přeju příjemný pobyt, a pokud Tě něco zaujme, máš možnost se zeptat, nebo komentovat v pokecu.

Takže……VEJDI