Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

Anketa

Která současná politická strana by od vás dostal hlas u voleb?

Celkem hlasů:
5258
Hlasování začalo:
21. 7. 2020
Hlasování končí:
neomezeno

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Váš nejoblíbenější politik od Sametové revoluce?

Kdo, nebo co nás v současnosti nejvíc ohrožuje?

Co si myslíte o současné vlně imigrace?

Návštěvnost

Návštěvnost:

Počítadlo přístupů

Panoramatické Foto

Panoramatické fotografie

      Prodejna v Chebu-zrušena v březnu 2011Prodejna Sokolov

Prodejna SokolovProdejna v Chebu

Prodejna Sokolov

Facebook

Azbestu na Facebooku

Aktuální počasí

Počasí dnes:

18. 4. 2024

oblacnosde

Bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Denní teploty 7 až 11°C. Noční teploty 3 až -1°C.

Přehrát/ZastavitDalší

Svátek

Dnes je 18.4.2024

Svátek má Valérie

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den ochrany památek a historických sídel

Zítra má svátek Rostislav

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Navigace

Obsah

Greta Thunbergová a to kolem ní.

Typ: ostatní
Můj a pak i jeden citovaný názor.
Dopustím se taky názoru.
Přečetl jsem (podobně jako Martin) spoustu pochvalných i odsuzujících názorů na Gretu.
Moje kámoška je vrcholná politička v parlamentu a dnes sdělila světu, že Greta už je taky politička, takže o ní bude mluvit jako rovný o rovném, načež jí vyčetla, že nemá vizi, plán, instrument - prostě nemá řešení. To je u 16-ti leté holky fakt trestuhodné, že ještě nepřišla na to, jak zachránit nemocnou planetu. A že je to loutka šedých eminencí za ní, že přehání emoce...atd. Nesouhlasím.
Já bych rád poukázal na něco jiného. Na dvě jiné věci.
1)Jak vznikla kauza Greta? Jedna holka si přečetla dostatek informací na to, aby se naštvala, vyrobila si transparent a šla si sednout na veřejné místo, kde protestovala proti ingorování ekologických průserů, a volání vědců na poplach. Sama od sebe a prostě sama. K ní se začali přidávat další mladí lidé, zapojily se sociální sítě, pak media a už to frčelo. Nemohla vědět dopředu, co rozhýbe. Ale ustála i rétoricky, i psychicky roli lídra a mluvčího.
2) Aspergeři, autisti, ADHD, atd., řekl bych, nemají ve zvyku ani rejstříku lhát, přetvařovat se, ale ani brát ohledy a hlavně neznají politickou korektnost. Co je napadne, co řeknou, nebo udělají. A to je v kombinaci s mladistvou čistotou kombinace, kterou spousta dospělých neskousne.
Pro mne je Greta skvělá a i když by se mnou asi nekámošila a nerozuměli bychom si ve většině věcí - to, co dělá na téma planeta, je v pořádku.
Ona totiž burcuje k tomu hlavnímu - aby si lidé začali stavu planety všímat a aby poslouchali vědce.
A to by, kurva, měli.
.........................................................................................................
A ztotožňnuji se s názorem Martina Jaroše, jehož delší dobu čtu na fb:
Martin Jaros

19 hod · 

Půlka mého Facebooku teď nadává na Gretu, že je to zmanipulovaná loutka a morální kýč. Druhá půlka mého Facebooku píše, že Greta je úžasná a že to nandala starým páprdům v OSN jako nikdo předtím.

Důkladně jsem si prošel, co Greta říká a jak to říká. A myslím, že ta holka JE extrémně dobrá. Viděl jsem, jak reaguje v amerických TV show, jak mluví v Kongresu - byla přitom objektivně skvělá. Konzistentní, přesvědčivá, místy i docela vtipná. Safra, lidi, přiznejme si to. Nikdo z nás nic takového nedokázal, a určitě ne v 16 letech. Já jsem v 16 letech jezdil na diskotéky do Týnce nad Sázavou, tam jsme trošku trsali a čekali na ploužáky a pak se rychle vraceli domů, než nám Týnečáci rozbijou hubu - což byl samozřejmě taky docela výkon, jestli znáte Týnečáky, ale ne úplně takový výkon jako ten Gretin. Teď je mi skoro 43 a můžu se před tou holkou leda sklonit k zemi. Lidi, co říkaj, že je to ubohé nemocné dítě, by se v její situaci - u řečnického pultíku v OSN a v angličtině - zkroutili nervozitou jak vlhké ubrousky. Žádný z našich současných politiků - ani prezident, u nás vynášený pro své řečnické umění - nikdy nepronesl na globální úrovni projev, který by měl třeba jen desetinovou průraznost. To je realita.

Jeden australský profesor, nějaký Tim Flannery, si povzdechl. 20 let přednáší o klimatu, 20 let to studuje, píše knížky, je aktivistou - a nevyvolal skoro žádnou reakci. A pak přijde jedna 16letá holka, která při vší úctě nemá tu erudici a ty znalosti, a během roku dostane do ulic milióny lidí. Je to holt odraz dnešní instagramové doby a twitterové politiky. Na té samé vlně vyrostl i Trump, akorát na opačné straně pláže teda. Lidi dnes nechtějí dlouhé vědecké články a hluboké rozpravy. Lidi chtějí vidět emoce, příběhy, obličeje, klipy - a Greta jim to dává. Greta je v dobrém slova smyslu Kim Kardashian světového klimatu. A není na tom nic špatného - jinak dneska mladé lidi ani oslovit nemůžete. A Greta přitom říká velmi správné poselství, "naslouchejte vědcům". Jestli opravdu nakazí mladou generaci zájmem o tohle téma, tak už to samo o sobě je vítězství. Řeči, že Greta je jen PR produkt svých zlotřilých rodičů, jsou pro mě irelevantní. Jestli je to pravda, tak ten malý tým kolem Grety jsou ti nejlepší píáristi, co kdy svět viděl. A ono je nakonec jedno, jestli je skvělá ona sama nebo pár lidí kolem ní. Na jejím sdělení to vůbec nic nemění.

Greta taky polarizuje. Zvlášť u nás v Česku. Čtu na ní obrovské množství hejtů. Někteří lidi píšou, že podle nich Greta klimatické hnutí spíš ohrožuje, protože rozumné lidi odradí. To je seriózní bod k zamyšlení. Může být Greta nakonec kontraproduktivní? Podle mého se to v globálním měřítku neděje - ve světě Greta lidi ke klimatu opravdu přitahuje. V ČR je přijetí mnohem, mnohem skeptičtější. Někteří komentátoři kvůli tomu naštvaně napsali, že Češi jsou zaprdění zabedněnci, kteří se nestarají o svět.

S tím nesouhlasím. Podle mých zkušeností se Češi zajímají o ekologii víc než jiné středo- a východoevropské národy. A angažují se i mezinárodně. Kolik jen Čechů třeba zachraňuje džungle v Indonésii - tam vidím mnohem větší české investice než třeba maďarské nebo i polské. Nemůžu tedy Čechy šmahem odsoudit. Navíc vám můžu říct příklad z osobní zkušenosti. Když děláte reklamu (třeba na záchranu klimatu) a komunikace vám nefunguje, tak jedna věc opravdu nepomůže - označit příjemce svého sdělení za blbce, co zprávu nechápou. Tím prostě své sdělení nedoručíte. Buď máte blbé sdělení, nebo jste si vybrali nevhodnou formu. Může být, že pro praktické a skeptické Čechy středního a vyššího věku není Greta ta ideální ambasadorka. Takovým lidem doporučuju sledovat třeba Daniel Pitek - sedlák pod Milešovkou. To je ošlehaný chlapík, který říká to samé jako Greta, ale má ruce špinavé od hlíny a má všechno vyfutrované reálnou prací na reálných polích a loukách. Možná že to je prototyp té správné "české Grety". Jestli to nevezmete ani od něj, tak už nevím. :-)

Samozřejmě, i já mám určité obavy. Nechci, aby klimatické hnutí přerostlo do nějakého rušení kapitalismu. To by sakra nebyl můj šálek kávy. Podle mě si s problémem nakonec nejlíp poradí inovace a tvořivá síla jednotlivců a firem, když se napře tím správným směrem. A tato tvořivá síla funguje nejlíp v kapitalismu. Obrazně řečeno, podle mě problém vyřeší spíš kapitalistické Tesly než nějaké fantazírování o nových světových pořádcích. (Ta Tesla je jen příklad, proboha, nerozjíždějte mi tu řeči, že elektromobily jsou jen slepá ulička atd. atd.) Ale to je můj osobní názor a nechci se tu s nikým hádat.

Nakonec klasika. Do pěti minut mi tu někdo napíše, že jsem debil, protože tady hájím Gretu a přitom jezdím šestilitrovým autem. Jo. Tyhle obě věci jsou možné. Hájím a budu hájit 16letou holku před útoky lidí, kteří by už měli mít rozum. Ale netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že sám jsem nějaký ekologický svatoušek. Na svatoušky nehraju. Jezdím autem, které je pro mě praktické a už dlouho mi dobře slouží. I díky Gretě se moje názory pomalu mění, ale nebudu vám tvrdit, že jsem už léta tajný kápo v Hnutí Duha. Fakt nejsem. Jako příští auto v Česku už bych si rád koupil něco elektrického nebo aspoň plug-in hybrid, ale jen když bude dost nabíječek a když to bude dávat smysl. Nebudu si to kupovat proti logice a předražený, jen abych vypadal jako svatej. Musí to prostě dobře fungovat jako auto - pak si to budou kupovat i ostatní. Nepředepisuju vám, jak máte žít. Jako malý bonus vám tu přiložím odkaz na možná nejpropracovanější seznam kroků, které OPRAVDU můžou zpomalit oteplování. Jsou seřazeny podle jich skutečného dopadu. První desítka je dost jiná, než byste čekali, a třeba elektrická auta jsou jako faktor až někde na 26. místě. V první desítce jsou spíš věci jako náplně do chladniček (!), větrné turbíny, méně vyhozeného jídla, vzdělávání dívek, plánování rodiny a soláry, třeba na střechách budov. To je podle mě cesta, kterou to půjde.

No nic. Chci říct, že Greta mi přijde ve své roli super. A že i když vám je třeba z nějakého důvodu nesympatická, neměl by to být důvod, proč se vykašlat na celý téma.

Zde je  SLÍBENÝ ČLÁNEK se shrnutím zásadních kroků řešení..

 

Vytvořeno: 24. 9. 2019
Poslední aktualizace: 24. 9. 2019 19:48
Autor: Petr Hahn

Petr Hahn

Ahoj-vítej na mých webových stránkách.

Krátce se představím a víc si o mně přečteš na webu v životopisu.

Jmenuju se Petr (to je údajně skála) Hahn (to je určitě německy kohout), ale vlastně všichni, kdo mne znají mi říkají – Azbest. To je přezdívka, kterou jsem dostal někdy kolem r. 1985 na vandru.

Z rubrik na webu vyplývá, že mne baví muzika, příroda, cestování, rybařina (hlavně momentálně feederové závody od r.2004), vodáctví, poezie, psaní, a některé další věci, na které se možná časem i zde dostane.

Mám osobní problém při kontaktu s blbostí, hajzlovstvím, levičáctvím (i když s politikou tak nějak komplet), nespolehlivostí, lhaním, ……bohužel se s tím vším dnes a denně setkávám a občas mi nedá to nekomentovat, nebo si z toho aspoň dělat srandu.

Některé texty, které uznám za zajímavé, vtipné, nebo jinak přínosné otiskuju i od jiných autorů-někdy i z anonymních přeposílek.

Jsem tvor společenský, ale nějak nemám kliku, takže žiju sám.

Stránky už běžely víc než rok na jiném redakčním systému, ale tyhle mi vyhovují více a taky se mi víc líbí.

Přeju příjemný pobyt, a pokud Tě něco zaujme, máš možnost se zeptat, nebo komentovat v pokecu.

Takže……VEJDI