Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

Anketa

Která současná politická strana by od vás dostal hlas u voleb?

Celkem hlasů:
5282
Hlasování začalo:
21. 7. 2020
Hlasování končí:
neomezeno

Hlasujte kliknutím na jednu z možností

Váš nejoblíbenější politik od Sametové revoluce?

Kdo, nebo co nás v současnosti nejvíc ohrožuje?

Co si myslíte o současné vlně imigrace?

Návštěvnost

Návštěvnost:

Počítadlo přístupů

Panoramatické Foto

Panoramatické fotografie

      Prodejna v Chebu-zrušena v březnu 2011Prodejna Sokolov

Prodejna SokolovProdejna v Chebu

Prodejna Sokolov

Facebook

Azbestu na Facebooku

Aktuální počasí

Počasí dnes:

25. 4. 2024

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, od 700m srážky sněhové. Denní teploty 5 až 9°C. Noční teploty 3 až -1°C.

Přehrát/ZastavitDalší

Svátek

Dnes je 25.4.2024

Svátek má Marek

Zítra má svátek Oto

Státní svátky a významné dny na zítřek:

  • Světový den duševního vlastnictví
  • Mezinárodní den vzpomínky na Černobyl

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Navigace

Obsah

Na úvod chci sdělit, že nejsem přítelem "starých pořádků" či člověkem, který by si přál návrat režimu, který tu byl před dvaceti léty.
 
Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v  obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které uvnitř skrývají prakticky  totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl  Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než  jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v  Československu ješte z dob minul&eac ute;ho režimu zákonné normy, které nedovolovaly,  aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.
 
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle.
 
Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným  (sójovým).
 
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí,  nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!
 
Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob  nebo želatina, aby toho bylo víc.
 
 
Jsou v tom usmrceny  mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to!
 
Sýry nejsou sýry, ale náhražky, z nichž je mléčná bílkovina nahrazena  bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby.
 
Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z  umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné  či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.
 
 Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou! Většina  čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale čokoládové imitace  plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabový prášek, který se vyrábí  ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi.
 
    
České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to  drůbeží separát. Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnosti se  rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidavají se do párků a klobás, v  případě párků do 40,- Kč za kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi, céčky atd.  jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé  porážky, nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do  ; dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti  potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově  oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1  mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme!
 
(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako  krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i  dnes
 
Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam  chemie.
 
    
Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty.
 
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do  takových výrobků, které vypadají navenek jako salámy či šunka.
    
Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských prasat,  která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a  jejichž bůčky obsahují více masa. Alespoň ty, co se k nám jako přebytky dováží.
Na polských bůčcích je to samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílý maso je  přece dietní!
 
Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
  
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba. Může se  vám  stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek.
   
Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se  předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, které se dříve dávaly prasatům nebo se  prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo, semelou  a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchá  těsto atd atd atd a na druhém konci vyjede upečený chleba.
 
Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové krásné ohnisko civilizačních chorob  a alergií.
 
Navíc se neustále snižuje  podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále snižuje  hmotnost, ale i obsah tuku, který zajišťoval křupavost, až na polovinu. Z  rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a chleba je bez chuti.
  
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve které  je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se na některých  "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či "rajčatová omáčka." Tyto blivajsy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčata leda  tak z rychlíku. Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, které je do něho  injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně  vpravována levná sójová bílkovina. Konzervy obsahují blíže nespecifikouvanou hmotu, která nemá z kousky dobrého mas a, které jsme nacházeli v socialistických  konzervách, nic společného. Landšmít, který se dřív vyráběl z masa a dal se  nakrájený opéct nad ohněm, je dnes nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený  obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad  ohněm rozteče.
 
Lečo s klobásou již dávno není  ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo vypadá, jako by už jednou prošlo  žaludkem a ta "klobása" je sójová. "Hovězí" a "vepřové" maso ve vlastní šťávě  nezřídka obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve  mlely v kafilérkách na masokostní moučky pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy  obsahují kůže, takže když tato pochoutka na talíři zchládne, lze ji úspěšně  použít jako lepidlo. Paštiky a pomázánky jsou nastavovány škrobem, moukou a  drůbežími separáty. Tradičn&iac ute; hospodská pochoutka Utopenci se dnes změnila  prakticky na sójové buřty v láku a nedá se to většinou jíst.
    
Prošlé maso ze  supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do marinád a prodáváno jako  specialita k letnímu grilování.
 
Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu  viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně  jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o  vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť. Z českého piva se povětšinou staly  europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a dokvašování v ležáckém sudu.
 
Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili sračka.
Skalní pivaři dnes přecházejí na jedenáctistupňové pivo, které má aspoň trochu úroveň dřívější  desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním zráním, ale vyrábí se jako  sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových, se nasytí CO2 a prodává se v  regále jako "šampáňo." Vzadu na vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že  se jedná o "perlivé víno." A dalo by se pokračovat.
    
Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek  značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky,  prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin.
Např. zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí z  mléka, v Česku z levnějších rostlinných tuků.
 
Takových a různých dalších šmejdů žereme stále více a více, ale nezoufejme,  bude hůř. Podíl výrobků se stále vyšším obsahem náhražek bude růst. Takové  chuťovky, jako např. "dietní" drůbeží hamburgry, které se skládají z poloviny z  drůbežího separátu a z druhé poloviny z vepřových kůží, jsou jen začátkem  dalších inovací. Složení výrobků, které se uvádí na jejich obalech, bude psáno  stále menšími a menšími písmeny, aby si ho už nemohli přečíst ani ti, co mají  zrak v pořádku. Čekají nás doby, kdy budeme doslova "žrát" takové potraviny,  jaké známe z francouzského filmu Křidýlko nebo stehýnko, přičemž autoři se budou  inspirovat českou cestou z filmu Návštěvníci, kteří jedli amarouny. Zatím jíme potraviny, které vypadají jako tradiční, ovšem jejich náplň je "božská" (jen Bůh  ví, co v tom je!). Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.
    
Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do  příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem.
    
Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se  jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z  jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. Takový párek, který byl kdysi z hovězího  a vepřového masa a sádla a stál xx korun, se porovnává se současným "párkem,"  který se dělá ze sóji, či jehož polovinu obsahu tvoří mouka a drůbeží separát.
 
Já mám někdy z důchodců srandu, že si kupují v supermarketech právě tyto  nekvalitní a levné věci, které bych osobně nedal do huby, ale na druhou stranu  si uvědomuji, že jim nic jiného nezbývá. Oni jsou zkrátka obětí podvodu  spotřebního koše, ze kterého se počítají jejich důchody, pro ně (a nejen pro ně)  je kvalitní potravina nadstandardem.
    
 V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají  svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku  za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa. Česko se v  posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
 http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html

Petr Hahn

Ahoj-vítej na mých webových stránkách.

Krátce se představím a víc si o mně přečteš na webu v životopisu.

Jmenuju se Petr (to je údajně skála) Hahn (to je určitě německy kohout), ale vlastně všichni, kdo mne znají mi říkají – Azbest. To je přezdívka, kterou jsem dostal někdy kolem r. 1985 na vandru.

Z rubrik na webu vyplývá, že mne baví muzika, příroda, cestování, rybařina (hlavně momentálně feederové závody od r.2004), vodáctví, poezie, psaní, a některé další věci, na které se možná časem i zde dostane.

Mám osobní problém při kontaktu s blbostí, hajzlovstvím, levičáctvím (i když s politikou tak nějak komplet), nespolehlivostí, lhaním, ……bohužel se s tím vším dnes a denně setkávám a občas mi nedá to nekomentovat, nebo si z toho aspoň dělat srandu.

Některé texty, které uznám za zajímavé, vtipné, nebo jinak přínosné otiskuju i od jiných autorů-někdy i z anonymních přeposílek.

Jsem tvor společenský, ale nějak nemám kliku, takže žiju sám.

Stránky už běžely víc než rok na jiném redakčním systému, ale tyhle mi vyhovují více a taky se mi víc líbí.

Přeju příjemný pobyt, a pokud Tě něco zaujme, máš možnost se zeptat, nebo komentovat v pokecu.

Takže……VEJDI